Kıbrısta Yeşil Hat sınırları içerisinde bulunan Pile Köyüne yapılacak yol projesiyle ilgili tartışmalar sürüyor. CNN TÜRKe bağlanan KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, “Biz her zaman barış ve huzurdan yanayız. Biz zorlandık yaptıkları doğru değildi. Yol çalışması devam etti ve devam edecektir.” dedi.
Kıbrıs’ta BM Barış Gücü Askerleri’nin Pile-Yiğitler Yolu Projesi’ni engellemek için alana yerleştirdiği beton bloklar dozer yardımıyla kaldırıldı. Bu esnada BM Barış Gücü askerleri ile KKTC güvenlik güçleri arasında gerginlik yaşandı. Gerginliğin yaşanmasının ardından peş peşe tepkiler geldi.KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, CNN TÜRK’te yaptığı açıklamada, ” Hafta sonu itibarıyla sakinleşti. BM askerleri oralardan çekildi. Bir diyalog var ve o önemli. Biz her zaman barış ve huzurdan yanayız. Biz zorlandık yaptıkları doğru değildi ve hiç yetkileri de yoktu. Polisimiz orada sivil idare olarak görevinin başında ben hepsini kutladım. Yol çalışması devam etti ve devam edecektir. Biz Türkiye ile de bu konularda hep istişare ederiz. Netice itibariyle o bölgeler bizim bölgelerimiz. Son 1,5 kilometresi ara bölgeye girer o noktada bir istişare yapılacaktır. Onların iddiaları Şaşan düzlüğü dediğimiz bölge ara bölgedir BM’nin de onayı olmadan oraya girilmeyeceği yönünde bir pozisyon ortaya koymaya çalışıyorlar biz bunu reddediyoruz. Çünkü biz 1974’te çizilen sınırlar ve bizlerin aldığı pozisyon dolayısıyla o bölgeler KKTC sınırı içerisindedir. Bu yolun yapılması esasında gecikmiş bir çalışmadır. Belki de 25 yıldır İngiliz üstler bölgesinden geçmek suretiyle KKTC’ye ulaşıyorlar bu da bir takım sıkıntılara yol açıyor. Çocukların okula gitme durumu var hastane durumları oluyor. Bize hep tepki olmuştur bu yollar nedeniyle. Orada yaşayan insanlarımızın bize tepkileri olmuştur. Biz bunu sulh yoluyla çözmeye çalıştık özellikle İngilizlerle. Bu yol çalışmasının projesi çoktandır ilgililere iletildi ama hep zamana oynadılar. BM burada Kıbrıs Cumhuriyeti’nin anlaşmasıyla pozisyonlarını devam ettiriyorlar. Biz yeni siyasette 2 devletli siyasette bizimle de bir anlaşma yapmaları gerektiğini ilettik. Mutlak suretle KKTC ile de bir anlaşma yapmak gerektiğini söyledik ama bu anlaşmayı yapmak istemiyorlar.Onlar diyor ki siz egemen devlet değilsiniz o nedenle bizim onayımızı almanız lazım. Biz bunu reddediyoruz. Günlük olaylarda da böyle durumlar oluyor. Direkt uçuşlar Kıbrıs Cumhuriyeti onaylarsa gibi öneriler de geldi biz bunları onaylamıyoruz. Bizim devletimizin de en az onlar kadar hakkı vardır. Bu pozisyonu biz ciddiyetle taşıyabilirsek bizim egemenliğimiz de tanınacaktır. Bunu yapacak olan kudretimizin ve yetkimizin olduğunu kendilerine göstermeye çalışıyoruz. Bu yol da neticede egemenlik çatışmasıdır. Kıbrıs’ın pozisyonu Türkiye garantör bir ülke. Bütün bu süreçlerde bizlere destek vermesi bizim gücümüze güç katıyor. Bu işleri biz kendi egemenlik haklarımızla yürütmeye çalışıyoruz. Egemenlik hakkımız böyle bir yol çalışması için bize yetki veriyor ve biz bu yolu yakın bir zamanda tamamlayacağız.” dedi.
“Tüm halk arkamızdadır” diyen Tatar, “Türkiye hep yanımızda olmuştur. Türkiye’den yapılan açıklamalarda sonuna kadar bizleri destekleyeceğini ifade etmişlerdir. Hep direndik, hep geleceğe umutla baktık.” açıklamasında bulundu.Ersin Tatar sözlerinin devamında şu ifadeleri kullandı: Barış Gücü KKTC’de kendi yerleri vardır. Bizlere yaptıkları bütün bu haksızlıklardan dolayı buradaki varlıkları sorgulanabilir. Kıbrıs Türk halkının beklentileri vardır. Birtakım dengeler hususlar vardır. BM’ye söyleyeceğimiz Kıbrıs’ta iki halk ve iki devlet vardır. KKTC’nin er ya da geç tanınması gerekmektedir. Bizlerle de bir anlaşma imzalanması gerektiğini hatırlatıyoruz.DIŞİŞLERİ’DEN AÇIKLAMADışişleri Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Barış Gücü (BMBG) askerlerinin, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) topraklarındaki Pile-Yiğitler yolunun yapımına müdahale etmesini kınadı.Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, “BMBG askerlerince, KKTC’nin egemenlik alanındaki topraklarda inşa edilen Pile-Yiğitler yolunu engellemek amacıyla dün gerçekleştirilen fiziki müdahaleyi kabul edilmez buluyor ve şiddetle kınıyoruz. KKTC Dışişleri Bakanlığı’nın konu hakkındaki açıklamasını ve KKTC makamlarının haklı tepkisini tümüyle destekliyoruz. Pile köyündeki KKTC vatandaşlarının kendi vatan topraklarına doğrudan ulaşımını kolaylaştırmayı amaçlayan insani bir proje olan Pile-Yiğitler yoluna ilişkin BM tarafından sergilenen tutum ve ardından BM tarafından yapılan açıklamalar Barış Gücü’nün Ada’da ortaya koymakla mükellef olduğu tarafsız tutumla bağdaşmamaktadır” dedi.
‘İNSANİ İHTİYAÇLARIN ENGELLENMESİ İZAH EDİLECEK BİR TUTUM DEĞİL’BMBG’nin, hem suhuletle başlayan yol yapım projesiyle ilgili gerginliğin tırmanmasında büyük rol oynadığı hem de sahada yaşanan hadiselerde kendini mağdur gibi takdim ettiği ifade edilerek, şunlar kaydedildi:”Esasen, BM Barış Gücü’nden beklenen, Ada’da yaşanan insani ihtiyaçların çözümüne katkı vermesidir. Buna rağmen BM’nin, yıllardır Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin Ara Bölge’deki oldubittilerine göz yumarken, Kıbrıs Türklerinin haklı insani ihtiyaçlarının karşılanmasını engellemesi izah edilecek bir tutum değildir. Bu durum, BM’nin Ada’daki iki tarafa eşit yaklaşmak ve anlaşmazlıklara çözüm bulmak gibi temel görev ve işlevlerini yerine getirmediğini açıkça ortaya koymaktadır. BM’nin ve BM Barış Gücü’nün, dün yaşanan olayların ardından, KKTC makamlarının ve halkının güvenini tamamıyla yitirmemek için önümüzdeki dönemde yoğun bir çaba sarf etmesi gerekmektedir. Garantör bir devlet olarak, BM Barış Gücü’nü, Kıbrıs’ta yaklaşık 60 yıldır sürdürmekte olduğu göreve gölge düşürecek eylem ve söylemlerden kaçınmaya, Kıbrıs’taki iki tarafa eşit muamelede bulunmaya ve KKTC’nin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı göstermeye davet ediyoruz.”